Terug

Recensies

Ben Macintyre legt de diepere laag onder het verhaal van Colditz bloot

Mijn boek van de maand is Colditz van Ben Macintyre, een auteur die ik al heel lang volg. Hij is vooral bekend van zijn boeken over spionnen. Die zijn erg goed. Alsof je een thriller van John LeCarré leest, maar dan echt gebeurd. Wat Ben Macintyre speciaal maakt, is dat hij hij er steeds weer in sla…

Roelof van Gelders De koopman van Kanton: een geweldig tijdsbeeld

Het nieuwe boek van Roelof van Gelder, Libris Geschiedenisprijswinnaar van 2019, De koopman van Kanton. Jan Bekker Teerlink (1759-1832) is een hartstikke leuk boek. Omdat je de Zeeuwse koopman uit de titel beter leert kennen, en omdat Van Gelder op grond van enorm veel brieven heel veel kan reconstr…

Simon Sebag Montefiore schrijft de wereldgeschiedenis in goede familieverhalen

Simon Sebag Montefiore brak door met zijn bekroonde biografie van Stalin, recenter verscheen van hem Jeruzalem, de biografie en De Romanovs en nu is er The World: A Family History of Humanity, vertaald door Rob de Ridder, Conny Sykora, Eric Strijbos, George Pape, Cornelis van Ginneken, Martine Both …

In wat voor wereld willen we leven?

In Fantoomgroei. Waarom we steeds harder werken voor steeds minder pleiten Sander Heijne en Hendrik Noten ervoor het roer om te gooien. Want, zo stellen ze vast aan de hand van talloze voorbeelden, er zitten een hoop denkfouten in onze huidige perceptie van de economie. We moeten naar duurzame welva…

Een fraai bladerboek door de wereldgeschiedenis

Een van mijn favorieten van 2020 is Christian Grataloups Atlas van de wereldgeschiedenis. De geschiedenis van de mensheid in 515 kaarten. Grataloup begint bij het ontstaan van de mens, en heeft zelfs de Arabische Lente nog meegenomen. Zijn kaarten zijn modern vormgegeven, op basis van de huidige sta…

Rijk en volledig beeld van het boekenbedrijf in Nederland

In de zeventiende eeuw bloeide Nederland enorm op, onder andere op het gebied van kunst en handel. In die periode manifesteerde Nederland zich ook als centrum van de boekenwereld zoals te lezen is in De boekhandel van de wereld. Drukkers, boekverkopers en lezers in de Gouden Eeuw van Andrew Pettegre…

Een spionageverhaal - maar dan waargebeurd

Ben Macintyre schreef eerder Spy Among Friends, over de Britse mol Kim Philby. The Spy and the Traitor is in zekere zin het omgekeerde verhaal. Oleg Gordievsky, een man uit een KGB-gezin, gaat de KGB in, maar hij realiseert zich snel: dit kan niet de bedoeling zijn. Een systeem dat de Berlijnse Mu…

Wie zette Modderkolks router uit?

Huib Modderkolks boek Het is oorlog maar niemand die het ziet is zo'n boek over dingen waar je toch te weinig over nadenkt. Je weet al dat je gaat schrikken — en dat doe je ook. Want het is spannend - die geheime diensten hebben iets mysterieus, en er zijn thrillerelementen aan Modderkolks onderzoek…

De voetnoot die Rembrandts naam zuivert

Machiel Bosman wilde een heel ander boek schrijven, een leuk en toegankelijk boek over Rembrandt van Rijn, voor het Rembrandtjaar. Wat een voetnoot zou worden, groeide uit tot Rembrandts plan. Die enorme voetnoot ontstond uit verbazing en ergernis: eeuwenlang hebben historici als Paul Crenshaw, Gary…

Een betrokken reportage in vijfhonderd pagina's

Wat is er nu helemaal gebeurd, de afgelopen twintig jaar? In Europa 'schreeuwde' om een vervolg, schrijft Geert Mak in zijn 'Proloog', en Grote verwachtingen is dat vervolg. Het is een boek waarin Mak zijn nieuwsgierigheid en bezorgdheid volgt in een aaneenschakeling van reportages, interviews, anal…

Vervreemding en onveiligheid

Net na de Tweede Wereldoorlog werden de communisten opeens de vijand. Ik heb die tijd niet meegemaakt, dus hier wist ik niet zoveel van. Jolande Withuis' vader Berry was communist, en het eerste telefoonnummer dat zijn dochter kende was dat van het CPN-hoofdkwartier. Zijn ideologie bepaalde alles. H…

Amerika bekeken door verbaasde Nederlandse ogen

‘Een van de heerlijkste pennen van Nederland schrijft een van de schrijnendste boeken over de VS die ik ken. Vederlicht, diepgravend en ondraaglijk,’ belooft David van Reybrouck over Amerikanen lopen niet. Leven in het hart van de V.S., het nieuwe boek van Arjen van Veelen. ‘Voortreffelijk!’ roept T…

Hoe de Curaçaoroute duizenden joden redde

Jan Brokken kan dat fantastisch, door persoonlijke verhalen de grote geschiedenis concreet maken - hij deed dat recent nog met De vergelding. Het verhaal van De rechtvaardigen verdient zo'n Brokken-boek: Jan Zwartendijk, de Nederlandse consul in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zorgde er met…

Vijftig boeken: A Confederacy of Dunces (1980)

Een schitterende schelmenkermis van vergissingen en goedbedoelde onhandigheid van de hand van een schrijver van wie wij nu nog niet weten of hij echt bestaan heeft. Voor het jaar 1980 hebben we A Confederacy of Dunces van John Kennedy Toole gekozen. Een favoriet van onze collega Joop Hopster - hij b…

Kaartenliefde

Het nieuwe boek van Simon Garfield heet On the Map: Why the World Looks the Way It Does (de vertaling, Op de kaart, is onlangs verschenen). Achter deze misleidende titel gaat een verrassend boek schuil, een bloemlezing uit de geschiedenis van kaarten en hun makers met veel oog voor bijzondere kaarte…

Slavenhandel aan de Goudkust

Slavenhandel was niet alleen een zaak van blanke mannen die zwarte Afrikaanse slaven gruwelijk behandelden, betoogt Marcel van Engelen. In zijn Het kasteel van Elmina vergoelijkt hij het aandeel dat Nederlanders en andere Europeanen in de slavenhandel hadden niet, maar hij laat wel zien dat de zaak …

Ode aan de Amsterdamse fiets en fietser

De Amerikaan Pete Jordan kwam in 2002 naar Amsterdam uit liefde voor de fiets, en ging nooit meer weg. Zijn echtgenote werd hier zelfs fietsenmaker. In De Fietsrepubliek vermengt Jordan zijn persoonlijke fascinatie (of obsessie: hij is een maniakale gegevensverzamelaar en lijstjesvreter) met de gesc…

Hoe vertel je sociale en economische geschiedenis?

Twee zeer verschillende boeken over duizend jaar sociale en economische geschiedenis: het ene chronologisch en met Nederland centraal, het andere meer thematisch en internationaal vergelijkend. Dit voorjaar verscheen Maarten Prak en Jan Luiten van Zanden, Nederland en het poldermodel. Sociaal-econom…

De Grijze canon van Nederland?

De canon van Nederland van de commissie-Van Oostrom (2007) stelt ons verleden veel te rooskleurig voor, vindt Chris van der Heijden. Als tegenwicht schreef hij Zwarte canon. Over de schaduwzijde van de geschiedenis, dat perfect getimed verschijnt – vlak voor de Boekenweek 2013, met als thema '…

Acht lijken en een verscheurd dorp

Op 11 oktober 1944 liet een Duitse officier in het dorp Rhoon bij Rotterdam zeven mannen fusilleren. Het was de vergelding voor de dood van een Duitse soldaat de avond ervoor. Die liep op een pikdonkere dijk tegen een loshangende electriciteitsdraad aan. 500 Volt. Een ongeluk of een aanslag? En als …

pro-mbooks1 : athenaeum